Nieuwsbrief 16, mei 2016

We kijken terug..

Op een mooi filosofisch jaar in Sneek. De bezoekersaantallen stemden tot tevredenheid. De sprekers wisten ons te boeien. Ons nieuwe onderkomen in het Cultuur Kwartier Sneek beviel goed en er vonden mooie gesprekken plaats in het Atrium. Na de zomervakantie gaan we er weer enthousiast tegenaan. Doet u ook weer mee?
De werkgroep FCS: Afke, Christa, Jans, Durk, Piety, Willem, Ria, Wiekie, Sjaak en Rien

Over tegenstellingen

Dinsdagavond 10 mei a.s. om 20.00 uur hebben we een boeiende  filosofische avond met als titel: beheksing door tegenstellingen (dichotomieën) 

Filosoof Ronald Hünneman stelt dat wij steeds opnieuw een voorkeur blijken te hebben voor tegenstellingen: contrasten tussen lichaam én geest, vrouw én man, mooi én lelijk, kunst én wetenschap, en ga zo maar door. Het denken in dergelijke tegenstellingen is dominant en het lijkt erop dat we alleen vandaaruit onze ingewikkelde  maatschappij kunnen begrijpen. Veel discussies in de nationale en Internationale politiek (zoals over de EU) en de samenleving (zoals rond Zwarte Piet en de wijze waarop een filosoof als Rob Wijnberg over sportscholen schrijft) kunnen niet worden begrepen zonder te vervallen in tegenstellingen. Toch is begrijpen door  tegenstellingen te creëren niet per se  noodzakelijk. Sterker het kan volstrekt anders en dat zal filosoof Hünneman  op filosofische en humoristische wijze in het Filosofisch Café Sneek voor het voetlicht brengen.

Ronald Hünneman is filosoof en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

 

Terugblik op de vorige avond.. 
Filosoof Frits Meijering nam ons in het Filosofisch Café van 5 april jl. mee van het  mythisch, ontologisch naar het functionele denken. Meijering poneerde een boeiend denkmodel voor onze huidige complexe samenleving. Kritisch nadenken en niet altijd direct reageren, is daar een onderdeel van.